Vi har skrevet denne guide omkring LED lys, da vi får rigtig mange henvendelser fra vores kunder med spørgsmål omkring LED belysning. LED’er, eller LED’er som de også kaldes, er en opfindelse fra 1920’erne, der bliver stadig mere populær på markedet. For nylig er dioderne kommet til at erstatte både lysstofrør og pærer.
En LED består af en halvleder med en belægning på en lille plade, som afhængigt af materialet udsender forskellige typer lys, når der føres strøm gennem dioden. Lyset, der genereres, er resultatet af et fysisk fænomen kaldet elektroluminescens.
Læs mere: Norh Entreprise Elektriker Hellerup
Det kræver en del strøm at få LED’erne til at lyse, hvilket gør LED til et godt miljømæssigt alternativ. Dioderne kører også på jævnstrøm og strømmen føres fra den positive pol til den negative pol i ledningen. Det betyder, at LED’erne også kan bruges i bærbare enheder og i f.eks. biler, campingvogne og både.
Det kan være svært at ligefrem vide hvad man skal investere sine penge i og hvordan de skal monteres – vi håber derfor at denne guide er behjælpelig med at svare på de spørgsmål du eventuelt kan have – ellers er du velkommen til at kontakte en autoriseret elektriker.
LED står for Light Emission Diode, hvor man på dansk kender det som en lysdiode. Det er selve LED chippen der udsender lyset som oftest kan opleves som en lille gul plet inde i lyskilden. Chippen er gul er pga. man påfører et gult lag fosfor på LED chippen for at styre farvetemperaturen, lysnuancen og farvegengivelsen. Der er meget stor forskel på de forskellige LED chips som bliver produceret. Som udgangspunkt kan man sige at salgsprisen på lyskilden oftest angiver om der er brugt en billig chip af lav kvalitet, eller om der er brugt en chip af meget høj kvalitet.
Hvordan kan man se om det er en god chip der sidder i lyskilden?
Det kan man ikke med det blotte øje og det er derfor vigtigt at man køber et produkt, hvor man er helt sikker på at specifikationerne er korrekte – derfor anbefaler vi altid at investere i et anerkendt mærke som
Lumen er en måleenhed for mængden af lysstyrke, der kommer fra en lysemitterende kilde. Lumen definerer “lysstrøm”, som er energi inden for det frekvensområde, vi opfatter som lys. Lumen er en mere nøjagtig måde at måle mængden af lys, en bestemt lyskilde afgiver, fordi lumen er en direkte måling af lysafgivelsen. Selvom watt er hvad folk har vænnet sig til at se efter på emballagen og regner med at lyset udsender, er det egentlig ikke en præcis måde at måle lysudbyttet på. Blot fordi en pære anvender en bestemt mængde watt til at lyse, betyder ikke, at den direkte korrelerer med mængden af lys, som pæren afgiver.
Fordele? Der findes rigtig mange fordele ved at benytte LED lyskilder fremfor andre lyskilder. – Bedre lyskvalitet. – Spar 80% på el-forbruget for lys. – Levetid på op imod 40.000 timer – Bedre for miljøet pga. ingen tungmetaller og minimal udledning af Co2. – Lav varmeudvikling – Ingen varmestråling (Infra-rød og Ultra-violet stråling) – Mere robuste og tåler kulde – Standardsokler – både skrue- og stiftsokkel. Ja vi kan blive ved.
Transformere og LED?
I alle vores 230V LED pærer er der indbygget en transformer, der sørger for at produktet får den korrekte spænding.
Ved udskiftning til 12V LED pærer kan det være en god ide at udskifte transformeren, da det ofte er elektroniske transformere der normalt bruges til 12V halogen pærer og disse elektroniske transformere har et krav om et minimumsforbrug (oftest 20W) – det kan betyde at LED pærerne har svært ved at arbejde sammen med transformeren pga. LED pærens lave watt forbrug ikke kan opnå transformerens minimumsforbrug. oplever man at pæren ikke tænder, blinker eller udsender en høj frekvens lyd, er det oftest fordi at minimumsforbruget på transformeren ikke er opfyldt. Vi anbefaler derfor at man investererer i en LED venlig transformer eller en jernkerne transformer.
Er man i tvivl om hvordan man kan se hvad minimumsforbruget er på transformeren – kan du klikker her Dæmpning?
Det er muligt at dæmpe LED pærer, men det kræver at de er produceret til det. Det kan være en jungle at finde ud af om den givne LED pærer vil fungere med den lysdæmper du har monteret derhjemme, derfor er det vigtigt at det sted man køber sine LED pærer – giver dig mulighed for returret, så du kan returnere pærene igen, hvis de ikke fungerer med din lysdæmper. Holder man sig til de anerkendte mærker som Philips, Osram eller Denilux er man næsten sikker på at de vil fungere med den lysdæmper man har monteret derhjemme.
Vi anbefaler dog altid vores kunder at købe desiderede LED lysdæmpere som vil virke med stort set alle LED pærer på markedet.
Farvetemperatur og LED?
Farven, der udsendes fra LED’en, afhænger af det anvendte materiale. Grundfarverne er rød, grøn og blå. For at få hvidt lys blandes materialer, der udsender alle disse tre farver, i en bestemt kombination. Kapslen omkring LED’en fungerer som beskyttelse for LED’en. Husets konstruktion giver en spredningsvinkel på lyset på cirka 180 grader. Huset er også vigtigt for at sikre, at ledningen ikke overophedes, da dioden er følsom over for varme.
Fænomenet forekommer i visse materialer, når de udsættes for elektromagnetisk stråling. Både organiske og uorganiske materialer kan udsende lys på denne måde, og begge typer materialer bruges til at lave LED’er. De mest almindelige materialer er mineraler, der indeholder aluminium, gallium, silicium eller zink. De organiske dioder har den fordel, at de er meget tynde, men de er stadig svære og dyre at fremstille.
Alle pærer har en farvetemperatur som fortæller om hvorvidt lyset er varmt eller koldt. Alle vores varer er angivet med en farvetemperatur anført som Kelvin (K). Kelvin er med til at angive hvorvidt om lyset afgiver et varmt lys eller et koldt lys. De fleste pærer i de private hjem ligger på mellem 2600 og 3000K, som er betegnelsen for et varmt hvidt lys, som skaber en hyggelig atmosfære. En højere kelvin på 4000K kan med fordel bruges af synshæmmede eller hos virksomheder, som har brugt for et klart lys. Farvetemperaturerne 2700K, 3000K og 4000K Farvegengivelse? Farvegengivelsen på en lyskilde er noget af det vigtigste man skal være opmærksom på. Farvegengivelse er en værdi som angiver hvor god en given lyskilde er til at gengive de naturtro farver, altså har man et fad med frugt, som på nedenstående billede kan man se at en lyskilde med en lav farven gengivelse er utrolig dårlig til, at gengive de naturlige farver.
En dårlig farvegengivelse er under værdien 80 RA, som giver farverne et mat og kedeligt udseende. Klik her for at læse mere omkring hvad farvegengivelse er for noget. Dioder?
Man kan synes at en LED pære der koster 180 kr. er et dyrt produkt, når man kan købe en Kina pære til 60-90 kr. Det viser sig oftest at disse budget pærer er lavet af billigt materiale og det betyder en dårlig køling af LED dioden, eller der bliver anvendt en billig LED diode og derfor vil pæren have en meget kort levetid hvor den udnytter alt sit lys udbytte. Alle vores pærer er opgivet med en levetid på L70 skalaen – det betyder at levetiden udgør hvornår pærens lysudbytte er under 70%.
Mange LED forhandlere angiver at deres LED pærer har en levetid på omtrent 50.000 timer, det er sikkert også rigtigt, men pæren kan måske allerede overskride L70 skalaen ved 1000 timer pga. dårlig køling eller brug af billige LED dioder. Køber man billige Kina pærer kan man ikke regne med de specifikationer forhandleren oplyser, derfor er et godt råd at spørge efter test rapport for en pågældende pære. På den måde kan man kontrollere at man får en pære med de specifikationer man betaler for.
Læs mere: Norh Elektriker Østerbro