Søg
Close this search box.

Skifte sikring gammel og ny el tavle

Hvis strømmen går i din lejlighed, er det sandsynligvis fordi fejlstrømsafbryderen eller en sikring er gået. Det er ofte muligt at beregne, hvad der har forårsaget fejlen, ved at kigge i el-tavlen

I din lejlighed er der et eltavle der indeholder sikringer, der beskytter el anlæg mod overbelastning. Eltavlen er placeret i hallen eller i omklædningsrummet og her kan du fejlfinde og udbedre fejl, hvis strømmen er gået ud af dit hjem. Du bør dog altid kontakte en autoriseret elektriker vedrørende reparation af afbrydere, stikkontakter og faste installationer.

I de fleste lejligheder er der installeret en såkaldt “strømafbryder”, som har knapper, der falder ned, hvis anlægget bliver overbelastet. I enkelte ældre lejligheder er der ældre eltavler med såkaldte “smeltesikringer”. Hvor afbryderen er monteret, er der også en jordfejlsafbryder.

Ved eltavlen er der monteret en gruppeliste som viser hvilken sikring (antal) der er til hvert rum, hårde hvidevarer mm.

Skift sikring en gammel el-tavle

Bor du i et ældre hus, kan du have en eltavle, der indeholder sikringer eller såkaldte keramiske smeltesikringer, der beskytter el-anlæg mod overbelastning. Belaster du det elektriske system hårdt, fx ved at have flere elektriske apparater kørende på samme tid, kan en eller flere sikringer gå i stykker, og strømmen kan blive afbrudt. Derefter skal du muligvis skift sikring  en gammel el-tavle. Man plejer at sige at man har fået en sprunget sikring

Du kan se hvilket sikringer der er knækket ved at den lille farveprik i enden er løsnet. Udskift den ødelagte med en ny, hvis farveprik har samme farve som bundpladen i sikringsholderen. Hvor mange ampere (A) stikket er til kan ses af farvemarkeringen på stikkets bagkant. Grøn farve er 6A, rød 10A, grå er 16A.

Forsøg aldrig at reparere ødelagte sikringer, da dette kan føre til overbelastning med brand som følge heraf! Du må kun skift sikring  en gammel el-tavle som privat person. 

Læs mere: Hvis sikringer springer hele tiden

Skift sikring en ny el-tavle med automatsikringer

Bor du i et nyt eller nyistandsat hus, er din lejlighed udstyret med automatsikringer. Selv der afbrydes strømmen, når det elektriske system er overbelastet, men sikringen går ikke i stykker. Du nulstiller sikringen ved at trykke på den sikringsknap, der er faldet ned. Dvs. du kan ikke skifte sikring i en ny el-tavle med automatsikringer

Måske fylder for eksempel en kedel og en brødrister den samme sikring. Prøv derefter at slukke for en af ​​enhederne og tryk på sikkerhedsknappen, der er faldet ned. Hvis dette ikke hjælper, så lav en fejlfinding og test sikring for sikring i henhold til instruktionerne ved siden af el-tavlen.

HPFI -relæ og jord

I nye el-tavler er der også en jordfejlsafbryder. Den registrerer, om der er noget galt med det elektriske system, og slukker derefter for strømmen. Hvis lejligheden bliver strømløs: Tag stikket ud af det apparat, du lige har tilsluttet, og nulstil derefter fejlstrømsafbryderen ved at trykke på knappen, der er faldet ned. Hvis fejlstrømsafbryderen stadig slukker, skal du udføre en fejlfinding. Start med at slukke for alle sikringer og tænde for fejlstrømsafbryderen. Tænd derefter sikringerne, en ad gangen, indtil du kan se, hvor fejlstrømsafbryderen afbryder.

Hvis du ikke finder årsagen til fejlstrømsafbryderen eller en sikringsafbrydelse, skal du rapportere en fejl.

Når komfuret ikke virker skift sikring  en ny el-tavle med Automatsikringer og skift sikring gammel el-tavle

Når komfuret eller andet ikke virker, kan det være stikket i eltavle, der er gået af. De fleste komfuret kører på trefaset elektricitet. Det betyder, at brændeovnen har tre sikringer. Se tidsplanen i sikringsboksen. Tjek alle tre sikringer og udskift stik eller fold knapperne op.

Skifter du stikket, så husk at vælge den rigtige styrke. Farven viser sikringens strøm. Stikket skal have samme farve som bundpladen inde i sikringsholderen. Komfurer har ofte brug for 16 ampere (grå farve), og hvis du ved et uheld sætter en med en lavere styrke, går stikket i stykker igen.

Læs mere: Kontakt Autoriseret Elektriker Gladsaxe 

Artiklen er opdateret 12.01.2022

Work tools

Redaktionen

Vi består af et lille team af elektrikere og elinstallatører i København - Stort interesse i indretning og belysning arkitektur

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *