Søg
Close this search box.

Reparation af elkabel som f.eks. er gravet over

Hvis du knækker en ledning midt i et projekt, skal du ikke bekymre dig reparation af elkabel som f.eks. er gravet over kan repareres uden problemer af en dygtig elektriker, f.eks. Københavns Elektriker Søborg. Alt efter hvilke materialer og hvor meget plads du skal arbejde med, har du flere muligheder. Sådan reparerer du en knækket ledning.

I denne artikel beskriver vi hvordan man udfører en reparation af elkabel, ledning skåret over eller kabel gravet over, Bemærk du må dog aldrig selv reparere en elkabel slænge du ikke er autoriseret elektriker! Ring 7742 2222 for rådgivning og hjælp. 

Nøglen til at fikse en knækket ledning er at genoprette forbindelsen, hvilket betyder at splejse ledningen sammen igen mekanisk og elektrisk og isolere samlingen. Du kan bruge stik, hvis du har plads, eller lodde ledningen, hvis pladsen er knap.

Sikkerhed først reparation af elkabel som f.eks. ledning gravet over

Afbryd altid strømmen, når du arbejder med ledninger og elkabler. Selv med lavspændingsledninger ønsker du ikke, at enheden tænder, mens du arbejder på den. Med husholdningsledninger er faren dobbelt. Du ønsker ikke, at enheden tænder, og du vil heller få en stød. 

Den nemmeste måde at reparere en kabel eller ledning på: Brug et reparationskit

Den nemmeste måde at reparere en knækket ledning på er langtfra at bruge et reparationskit. Der findes flere typer stik til at udføre disse typer reparationer. Den første ting at gøre er at fjerne en smule isolering for at give dig selv lidt plads at arbejde med. Jeg kan godt lide at give mig selv et sted mellem en kvart tomme og en halv tomme. Sørg for at bruge det rigtige værktøj for at undgå at beskadige ledningen.

Hvad type kit, du bruger, afhænger af elkabel

Enhver metode, der involverer et stik, fungerer bedst, når ledningen ikke vil blive udsat for meget stress.

Læs mere: https://www.lej-haandvaerker.dk/lej-gravemaskine-og-gravmand/

Splejsning af elkabel

Hvis du har lidt fysisk plads at arbejde med og nok slæk i din ledning, er splejsning med krympe fleks den nemmeste løsning. Efter afisolering af tråden, sno de bare ender sammen ved at holde de bare ender med den ene hånd og vride med den anden. Brug en tang, hvis tråden er tyk.

Hvordan man reparerer en knækket ledning eller elkabel gravet over

Sno de afisolerede ender sammen. Gå lodret, prøv ikke at sno den parallelt med ledningen. Tråd møtrikken skal have en lodret forbindelse for at skrue den på.

Placer derefter en wiremøtrik på enden, klem den ned ligesom en møtrik på en bolt, og dæk derefter enden med et par omgange elektrisk tape. Så længe samlingen ikke vil blive udsat for mekanisk belastning, er dette en god løsning elektrisk, og god ud fra et brugervenligt synspunkt.

hvordan man reparerer en knækket ledning
Når du har snoet en ledningsmøtrik på ledningerne og fastgjort den med noget tape, har du en rimelig holdbar reparation, og det er meget hurtigt og nemt.

Den største advarsel her er at bruge den rigtige størrelse møtrik. Hvis ledningen ikke passer, skal du bruge en større møtrik. Hvis pasformen er for løs, så brug en mindre. For to ledninger finder jeg det bedst at holde sig til de grå, blå eller orange, afhængigt af tykkelsen af ledningen. Grå er bedst til små ledninger, mens orange normalt er passende til tunge.

Obs. du må gerne udføre en reparation af små kabler som f.eks. ledninger til julebelysning osv. men reparation af elkabler på den faste elinstallation skal udføres af en autoriseret elektriker!

Splejsningstråd med et splejsningsstik

Hvis du ikke har slæk nok til en wiremøtrik, kan du bruge et splejsningsstik. Med denne type stik støder du to bare ender af ledningen sammen og krymper den ned, hvilket danner en god elektrisk forbindelse og en acceptabel mekanisk forbindelse. Ideelt set bør du bruge et krympeværktøj for den bedste styrke. Brug af tænger vil normalt give en acceptabel elektrisk forbindelse, men den mekaniske forbindelse vil være tvivlsom.

Splejsningstråd med håndtagsforbindelser

Du kan også bruge et håndtagsstik til at splejse ledningen. Med disse stik åbner du et håndtag, indsætter bare ledning i et hul og lukker derefter håndtaget. Denne type forbindelse slår alle andre fra et brugervenligt synspunkt. Ulempen er, at håndtagsforbindelser er dyre, og forbindelsen er ikke super stærk mekanisk.

Reparer en knækket ledning med lodning

Den bedste måde at reparere en knækket ledning på er at lodde den. Det giver den bedste all-around forbindelse både mekanisk og elektrisk, og når det udføres rigtigt, er reparationen stærkere end originalen.

For en virkelig professionel løsning skal du skubbe et stykke varmekrympeslange bare lidt større end isoleringen over ledningen. Brug et stykke lidt større end området for reparationen.

Hvordan man reparerer en kabel eller ledning

Du kan sno ledningerne parallelt med resten af ​​ledningen, men det er nemmere at få en god forbindelse, hvis du gør det på denne måde. Varm loddekolben op, varm derefter tråden op og påfør en smule lodde på tråden, ikke på jernet.

Hvordan man reparerer en knækket ledning

En god loddeforbindelse vil være skinnende. En sløv loddeforbindelse indikerer, at loddet ikke lavede en god elektrisk forbindelse.

Fold splejsningen ned på wiren, og skub derefter krympeslangen over splejsningen for at dække i. Krympe fleks giver et mere professionelt udseende og en længerevarende reparation end tape.

Påfør lidt varme fra en hårtørrer eller varmepistol for at krympe røret ned. Dette resulterer i et stærkt, professionelt udseende fix. En loddet forbindelse med varmekrympe er som en brækket knogle, den reparerede sektion vil være stærkere end resten af ledningen.

En reparation udført på denne måde vil se professionel ud, for det er sådan fagfolk splejser eller ordner en knækket ledning, når de støder på en.

Læs mere: https://www.nyelinstallation.dk/fejlfinding-og-reparation-af-oedelagt-elkabel-i-marken/

Work tools

Redaktionen

Vi består af et lille team af elektrikere og elinstallatører i København - Stort interesse i indretning og belysning arkitektur

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *